Hoornnagel

Hoornnagel

Wat is een hoornnagel?

Een nagel bestaat uit drie lagen, de bovenste laag wordt de hoornlaag genoemd. Een hoornnagel is een verdikte nagel welke wordt veroorzaakt door een op een stapeling van meerdere hoornlagen. 

Wat zijn de kenmerken van een hoornnagel?

Door een verstoorde hoorn productie van de nagel groeien er overmatige veel hoornlagen over elkaar heen. Waardoor er een verdikte nagel ontstaat. De nagel wordt naarmate deze dikker wordt steeds minder doorzichtig en krijgt een gele tot bruinachtige kleur. In een verder gevorderd stadium zal het uiterlijk van de nagel een steeds grilliger vorm kunnen gaan aannemen.

hoornnagel
Behandeling van een hoornnagel

Mogelijke oorzaken.

De oorzaak van deze nagel aandoening is vaak moeilijk te achterhalen. De volgende factoren kunnen van invloed zijn op een verstoorde hoorn productie van de nagels. Hormonale storing door ouderdom, menopauze, voedingsstoornis of medicijnen, letsel door een stoot of klap, een slechte bloedsomloop, te krappe of afknellend schoeisel.

Behandeling hoornnagel.

Wel is er een goede behandeling mogelijk. De behandeling bestaat uit het dunner frezen van het nagel oppervlak en de nagel zo goed mogelijk in de oorspronkelijke vorm terug brengen. Om de nagel in een goede conditie en in de oorspronglijke vorm te houden zal de behandeling in de meeste gevallen regelmatig herhaald moeten worden.

Misverstand
In de volksmond wordt de term kalknagel gebruikt voor zowel een hoornnagel als een schimmelnagel. Deze benaming is puur gebaseerd op het uiterlijk van de nagel. Nagels zijn namelijk niet opgebouwd uit kalk naar uit een eiwit welke keratine wordt genoemd.