Ingegroeide nagel

Ingegroeide nagel

Wat is een ingegroeide nagel?

De naam zegt het al, een ingegroeide nagel is een nagel die met de nagelpunt in de nagelplooi en /of nagelwal is gegroeid.

Waardoor wordt een ingegroeide nagel veroorzaakt?

Het ingroeien van een nagel kan door meerdere factoren worden veroorzaakt.
Nagels kunnen bijvoorbeeld sneller ingroeien door een aangeboren stand- en of vormafwijkingen van de tenen. Naar ook de vorm van de nagels kunnen hierbij een rol spelen, hoe bolvormiger de nagel is des te groter de kans op ingroeien. Andere oorzaken kunnen knellende schoenen zijn,
knellende schoenen kunnen de flexibel nagels namelijk min of meer in de huid drukken. Maar waarschijnlijk is voorkomen oorzaak het te kort of het in de verkeerde stand afknippen van de nagels.

De kenmerken van een ingegroeide nagel.

In het begin zal er eerst een lichte eeltvorming onder de ingroeiende nagelpunt ontstaan. Vervolgens zal de nagelpunt door de huid dringen en zal er na eerst nog wat irritatie een ontsteking ontstaan. Een ontsteking aan voeten of tenen leidt veelal tot een beperkte mobiliteit en gaat met een opzwelling en een hevige pijn gepaard.

Behandeling door de pedicure.

Een niet te ver ingroeide nagel kan door de pedicure behandeld worden. De handeling zal bestaat uit het verwijderen van het ingegroeide stuk nagel. De nagel zo goed als mogelijk in de oorspronglijke vorm terug brengen. Het aanbrengen van een gaasje tussen de nagelrand en de nagelwal. En indien nodig een nagelbeugel aanbrengen om de vorm van de nagelplaat te verbeteren.

Behandeling arts.

Bij een te ver ingegroeide nagel zal lichte chirurgische ingreep nodig zijn. Hiervoor moet een arts worden geraadpleeg.

Tip!
Een ingroeiende nagel kan veelal worden voorkomen:
Door de nagels recht en niet te al te kort af te knippen.
Door het dragen van goede en comfortabele zittende schoenen.