Schimmelnagel

Schimmelnagel

Wat is een schimmelnagel?

Een schimmelnagel is een door een schimmelinfectie aangetaste vinger- of teennagel. In de volksmond wordt een dergelijk nagel vaak ook wel een kalknagel genoemd.

Hoe ontstaat een schimmelnagel?

Een schimmelnagel aan de teen wordt veroorzaakt door voetschimmels. Voetschimmels zijn uiterst besmettelijk en omdat voetschimmel sporen overal om ons heen aanwezig kunnen zijn, kan een voetschimmel besmetting op vele plekken worden opgedaan. Maar het zijn vooral de openbare zwembaden, de gemeenschappelijke douches en sauna gelegenheden waar de kans op een schimmel besmetting het grootst is. Het dragen van slippers is in dergelijke ruimtes is dan ook aan te bevelen. Vooral mensen met een verminderde weerstand zijn erg vatbaar voor schimmelinfecties. Omdat schimmels het beste gedijen bij een warm en vochtig klimaat is het voor boven genoemde doelgroep raadzaam om goed ventilerende schoenen te dragen. Goed ventilerende schoenen voorkomt zweetvoeten en verkleint daarmee de kans op het krijgen van een schimmelnagel. Pas wanneer de voetschimmel daadwerkelijk de nagelplaat binnen is gedrongen hebben we het over een schimmelnagel.

Wat zijn de symptomen van een schimmelnagel?

schimmelnagel
Schimmelnagel met een gescheurde nagelplaat

Een schimmelnagel begint meestal met een witte of geelachtige verkleuring van de nagelrand. Vervolgens verschijnen er ook kleine witte of geelachtige vlekjes op de nagelplaat. In een verder gevorderd stadium breiden deze vlekjes uit tot over de gehele nagel. En naarmate de schimmelinfectie zich verder uitbreid wordt de nagelplaat dikker en grilliger van structuur. Door schimmel ophoping onder de nagel kan deze omhoog worden geduwd. In een enkel geval kan de nagel naar verloop van tijd loslaten.

Behandeling van een schimmelnagel.

De behandeling bestaat uit het dun frezen van nagelplaat zodat de schimmels die zich in en onderkant de nagelplaat bevinden. Met een anti-schimmel middel bestreden kunnen worden.