Voetwratten

Voetwratten

Wat zijn voetwratten?

Voetwratten zijn goedaardige bloemkoolachtige uitgroeisels van de huid. Voetwratten zijn besmettelijk en kunnen worden opgelopen via direct contact of via geïnfecteerde huidschilfers. De kans op een besmetting is net als bij een voetschimmel besmetting het grootst in openbare zwembaden, gemeenschappelijk douches en sauna gelegenheden. Maar vanzelfsprekend kan een besmetting ook bij andere gelegenheden worden opgedaan.

voetwratten
Er zijn twee types voetwratten

Wat zijn de symptomen van voetwratten?

Er zijn twee types voetwratten, de mozaïekwrat en de doornwrat. Afhankelijk van het type kunnen ze zich over de oppervlakte of in de diepte van de huid uitbreiden. Beide types hebben een platte vorm en een ruwe bloemkoolvorming structuur. Voetwratten komen voornamelijk voor in de eeltachtige omgeving rondom voetzool maar kunnen ook elders op de voet voorkomen.

Behandeling van voetwratten.

De meeste wratten verdwijnen na verloop van tijd weer vanzelf. Een wratten behandelingen is dus zeker niet altijd nodig. Maar wanneer de wratten pijn of hinder geven dan is een bezoek aan de huisarts zeker aan te bevelen. De huisarts heeft namelijk meerdere behandelmethodes voorhanden.

Daar er bij voetwratten spraken is van weefselwoekering, is een behandeling door een pedicure alleen toegestaan met toestemming van de huisarts.