Zweetvoeten

Zweetvoeten

Voeten zijn net als sommige andere gebieden van ons lichaam zeer rijkelijk voorzien van zweetklieren. Zweetklieren zorgen er voor dat de lichaamstemperatuur ook bij intensief gebruik van het lichaam of grote warmte van buitenaf niet te warm wordt.  Het vocht / zweet dat door zweetklieren wordt geproduceerd wordt via de poriën afgevoerd naar buiten de huid om daar te verdampen.  Hierdoor wordt de huid afgekoeld en de lichaamstemperatuur gereduceerd.

Wat zijn zweetvoeten?

Met de term zweetvoeten bedoelen we voeten die zonder dat er spraken is van een verhoogde lichaamstemperatuur overmatig zweten.

zweetvoeten
Zweetvoeten doe er wat aan!

Wat zijn de symptomen van zweetvoeten?

Overmatig veel zweet in combinatie met warmte doet het aantal bacteriën in het betreffende gebied sterk toenemen. Omdat bacteriën geur afscheiden gaan zweetvoeten bijna altijd gepaard met een onaangename penetrante geur.

Verhoogde kans op schimmelinfectie
Zweetvoeten creëren naast een paar natte sokken en een onaangename geur ook een uitstekend klimaat voor voetschimmels. Welke zich het liefst in de week geworden huidplooien tussen de tenen nestelen.

Behandeling zweetvoeten

Er zijn diverse deodorants en middeltjes bij drogist en (online) apotheek te verkrijgen die kunnen helpen om geur en zweetproductie te aan voeten te doen verminderen.

Mocht dit alles niet baten dan is een bezoek aan de huisarts raadzaam. De huisarts heeft meerdere behandelmethodes voorhanden om de overmatige zweetproductie te remmen.

Tips
Bij een overmatige zweetproductie zijn goede hygiëne extra belangrijk. Het is dan ook zeker aan te bevelen om de voeten dagelijkse te wassen met een antibacteriële zeep. Draag bij voorkeur open schoenen of goed ademende schoenen. Laat de schoenen het liefst een dag luchten.